" Som klatrer og akupunktør har jeg erfaring med albuesmerter, både som utøver, pasient og behandler. Får du behandling tidlig i forløpet kan både behandlingstid og antall behandlinger reduseres. " - Akupunktør Erika Hesselroth
Selv om jeg har sett mye medial epikondylitt er den laterale epikondylitten vanligst, og totalt rammes ca 1-2 % av landets voksne befolkning noen gang i livet sitt. Ekspertene diskuterer om årsaken til smertene er betennelse, som tidligere antatt, eller slitasjeforandring i sener og senefesteter. Smertene er lokalisert til utspringet for håndleddets strekke- eller bøyemuskulatur og oppleves murrende og verkende og stråler ofte ned mot håndleddet. Prikking og nummenhet i fingrene kan forekomme.
Innen idretter som klatring, buldring, svømming, og som navnene sier - tennis og golf der belastningen på armer er høy er albuesmerter ikke uvanlig. Yrkesgrupper som er spesielt utsatte er håndtverkere, kokker, servitører og pc-brukere. Epikondylitt kommer som regel gradvis som følge av vedvarende og repeterende belastning, men kan også komme plutselig etter intens og uvant belastning som ved for eksempel oppussing, og maling, eller spesifikk trening så som med fingerbrett og campus board. Som klatrer har jeg erfart at balansen mellom ”passe” og ”for mye” trening/belastning kan være ganske fin, og det er lett å bli litt for gira.
Hos meg som akupunktør blir du nøye undersøkt, både gjennom palpering og utspørring. Sammen kartlegger vi sykdomsforløpet og jeg spør gjerne kring din generelle helse i tillegg til spesifikke spørsmål vedrørende smertene. Avhengig av diagnosen bruker jeg så sterile engangsnåler i spesifikke akupunktur punkter eller smerte punkter (ashi punkter) lokalt og/eller distalt for smerteområdet. Ofte bruker jeg svak strøm eller moxa på nålene for oppnå ytterligere smertedemping og sirkulasjon i området. Du får alltid med deg råd og øvelser hjem, for å få maksimalt utbytte av behandlingen.
Skrevet av Erika Hesselroth |